tisdag 3 augusti 2010

Lördagsklubben - en institution i löparsverige

Så är man då hemma efter en fyraveckorsvistelse på nordligare breddgrader. Torpet vid Ångermanälven stod kvar och en äventyrsresa till Åre gav ett visst adrenalinpåslag i brist på löpning. Träning och tävling har jag helt avstått ifrån i sommar på grund av en trilskande hälsena. Men nu börjas det om - igen.

Jag hade förmånen att gästa Lördagsklubbens träning i lördags morse. Tre morgonpigga mötte upp vid samlingsplatsen på Tyrestavägen klockan 08.00 i semestertider. Lördagar i arla morgonstund är minst sagt tradition för medlemmarna och så har det varit sedan början av åttiotalet.

Jag är lite osäker på tidpunkten, men gissningsvis började Birger och Kjell springa tillsammans på lördagmorgnarna för 30 år sedan och har hållit på sedan dess. Den medföljande skaran löpare har varierat kraftigt med åren, men träningssällskap har de alltid haft.

Vanligtvis drar gänget ut till Tyresta och Bylsjöslingan, men det är fritt fram att föreslå en tur längs Åvavägen, förbi Högstabanan och sedan bort mot Österhaninge kyrka. Förr om åren var det inga problem, nuförtiden är det nog bara i undanstagsfall man släpper taget om Tyrestaskogarna - men det kan vara värt ett försök.

Ett senare påfund i Lördagsklubben är ett internt gissa-din-tid-lopp som brukar arrangeras i december. Adventsloppet i Kjells regi kanske blir ett huvudmål för mig om resten av höstplanerna går i kras, men så illa ska det väl ändå inte gå.

Att Birger har anammat Johan Wissmans benbad efter träningen tyder på att det aldrig är försent att förnya sig. Kanske vore det något att prova, nu när alla medel behöver utnyttjas för att förbättra kontinuiteten i träningen.

2 kommentarer:

  1. Hej Dan,
    tack för din fina reklam för Lördagsklubben.
    Jo starten av Lördagsklubben planerades i bastun
    vid Rudan,1979, då ni ungdommar tränande med Österhaninge IF. Birger o jag fick kontakt och
    började springa från stan efter jobben, ca 20km
    på måndag och onsdag. För oss båda som är morgonpigga var ett långpass på lördagarna rätt för i vår maratonträning. Så vi började
    träffas kl 8 och alternerade då med vad vi kallar Årsta- och Västerhaninge rundorna på 31 respektive 23 km. Sedan har vi med ålderns rätt skapat de kortare slingorna.
    Genom åren är det nog ett 50 olika löpare som
    deltagit i Lördagsträningarna och nya är alltid välkommna. Det finns ofta sällskap för löpare i tempo från 4-6 min/km.
    Hälsningar Kjell

    SvaraRadera
  2. Aha, så det var redan 1979. Var det Anneli som började friidrotta så tidigt? Jonas kan det ju knappast ha varit.
    Vi får göra en lista på alla lördagslöpare när vi ses någon gång, kanske kan vi nämna 50 :)

    SvaraRadera